Εσύ τι πραγματικά γνωρίζεις για την κάνναβη; Σίγουρα, αν εξαιρέσουμε την παρεξηγημένη φήμη της, μάλλον όχι πολλά. Η αλήθεια όμως είναι, πως η κάνναβη, χρησιμοποιείται ιατρικά από τα βάθη των αιώνων.

Οπότε δεν πρέπει να σε εκπλήσσει το γεγονός, ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύτιμο φυτό, με ένα πλήθος από αξιοθαύμαστες ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία. Όσο πιο πολύ μελετάται, τόσο περισσότερο εντυπωσιάζει την επιστημονική κοινότητα με τις ιδιότητές της.

Ας δούμε λοιπόν μερικές μόνο από ευεργετικές ιδιότητες της κάνναβης στην υγεία και γιατί αξίζει να την δοκιμάσεις κι εσύ.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην θεραπεία του γλαυκώματος

 

Η κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία και την πρόληψη της οφθαλμικής νόσου του γλαυκώματος, η οποία αυξάνει την πίεση στο βολβό του ματιού, καταστρέφει το οπτικό νεύρο και προκαλεί απώλεια της όρασης.

Η κάνναβη μειώνει την πίεση στο εσωτερικό του οφθαλμού, σύμφωνα με το National Eye Institute[1]: «Οι μελέτες στις αρχές της δεκαετίας του 1970 έδειξαν ότι η κάνναβη, όταν καπνίζεται, μείωσε την ενδοφθάλμια πίεση (IOP) σε άτομα με φυσιολογική πίεση και σε άτομα με γλαύκωμα».

Αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις της κάνναβης μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, εμποδίζοντας την τύφλωση.

[1] https://nei.nih.gov/news/statements/marij

Μπορεί να αντιστρέψει την καρκινογόνα επίδραση του καπνού και να βελτιώσει την υγεία των πνευμόνων

 

Σύμφωνα με μια μελέτη[1] που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association, τον Ιανουάριο του 2012, η ​​κάνναβη όχι μόνο δεν επηρεάζει τη λειτουργία των πνευμόνων, αλλά στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμη και να αυξήσει την ικανότητα των πνευμόνων.

Οι ερευνητές αναζητούσαν παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου και έτσι εξέτασαν τη λειτουργία των πνευμόνων σε 5,115 ενήλικες για ένα διάστημα 20 ετών. Οι καπνιστές έχασαν την λειτουργία των πνευμόνων, με την πάροδο του χρόνου, αλλά οι χρήστες κάνναβης έδειξαν πράγματι αύξηση της πνευμονικής ικανότητας.

[1] https://www.vistataos.com/cannabis-use-does-not-impair-lung-functioning-a-study-from-the-journal-of-the-american-medical-association-jama-dec-2011/

Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2003, έδειξε πως η χρήση κάνναβης μπορεί να αποτρέψει τις επιληπτικές κρίσεις. Τα κανναβινοειδή, δηλαδή τα ενεργά συστατικά που αποτελούν την κάνναβη, όπως είναι η κανναβιδιόλη (CBD), δρουν στον οργανισμό, ελέγχοντας τις επιληπτικές κρίσεις, καθώς  αλληλεπιδρούν με τα εγκεφαλικά κύτταρα, που είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο της διέγερσης και τη ρύθμιση της χαλάρωσης.

Τα ευρήματα από τις επιστημονικές μελέτες, δημοσιεύθηκαν στο Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics[1].

[1] http://jpet.aspetjournals.org/content/307/1/129.short

Μπορεί να μειώσει το άγχος και το στρες

 

Οι χρήστες ιατρικής κάνναβης, ισχυρίζονται ότι η κάνναβη βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο και στην καταστολή της ναυτίας. Αυτοί είναι και οι 2 κύριοι λόγοι που η κάνναβη χρησιμοποιείται συχνά για την ανακούφιση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας.

Το 2010[1], οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ πρότειναν ότι ορισμένα από τα οφέλη της κάνναβης, μπορεί στην πραγματικότητα να προέρχονται από την μείωση της ανησυχίας και του άγχους, τα οποία βελτιώνουν την διάθεση του χρήστη. Με αυτό τον τρόπο, η κάνναβη λειτουργεί σαν ένα φυσικό ηρεμιστικό σε μικρές δόσεις.

[1]  https://www.health.harvard.edu/blog/medical-marijuana-2018011513085

Ανακουφίζει από τον πόνο της πολλαπλής σκλήρυνσης

 

Η κάνναβη μπορεί να μετριάσει τα επώδυνα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της πολλαπλής σκλήρυνσης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Canadian Medical Association Journal τον Μάιο.

Στην συγκεκριμένη μελέτη[1], έλαβαν μέρος 30 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και με οδυνηρές συσπάσεις στους μύες τους. Αυτοί οι ασθενείς δεν ανταποκρίθηκαν σε άλλες θεραπείες, αλλά μετά από το κάπνισμα κάνναβης για μερικές ημέρες, παραδέχτηκαν πως ένιωθαν λιγότερους πόνους.

[1] http://www.cmaj.ca/content/184/10/1143

Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

 

Η κάνναβη ανακουφίζει από τον πόνο, μειώνει τη φλεγμονή και προάγει τον ύπνο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων για τα άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές το 2011.

Ερευνητές[1] από μονάδες ρευματολογίας, σε πολλά νοσοκομεία, έδωσαν στους ασθενείς τους το Sativex, ένα φάρμακο που αποτελείται από κανναβινοειδή και ανακουφίζει τον έντονο πόνο. Μετά από μια περίοδο 2 εβδομάδων, οι ασθενείς έδειξαν σημαντική μείωση στον πόνο και βελτιωμένη ποιότητα ύπνου.

[1] https://www.thegrowthop.com/cannabis-health/marijuana-for-arthritis-latest-research-patients-experiences-and-best-strains

Βοηθάει στο αδυνάτισμα και ρυθμίζει τον μεταβολισμό

 

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal Of Medicine, στις 15 Απριλίου 2017, υποδεικνύει ότι οι χρήστες κάνναβης είναι πιο λεπτοί από τον μέσο άνθρωπο και έχουν πιο υγιή μεταβολισμό και αντίδραση στα σάκχαρα.

Η μελέτη [1]ανέλυσε στοιχεία από περισσότερους από 4.500 ενήλικες Αμερικανούς. Οι 579 από αυτούς ήταν καπνιστές κάνναβης, πράγμα που σημαίνει ότι είχαν καπνίσει τον τελευταίο μήνα. Περίπου 2.000 είχαν χρησιμοποιήσει κάνναβη στο παρελθόν, ενώ άλλοι 2.000 δεν είχαν δοκιμάσει ποτέ.

Οι ερευνητές μελετούσαν την ανταπόκριση του σώματός τους στην κατανάλωση σακχάρων. Εξέτασαν επίσης τα επίπεδα της ινσουλίνης και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, τόσο όσο ήταν νηστικοί για ένα διάστημα 9 ωρών, αλλά και μετά από την κατανάλωση ζάχαρης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι χρήστες κάνναβης δεν ήταν μόνο πιο αδύνατοι, αλλά το ίδιο το σώμα τους είχε μια πιο υγιή αντίδραση στη ζάχαρη.

[1]  https://www.amjmed.com/article/S0002-9343%2813%2900200-3/abstract

Μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της νόσου του Crohn

 

Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης διαταραχή του εντέρου, η οποία προκαλεί πόνο, έμετο, διάρροια, απώλεια βάρους και πολλά άλλα. Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ έδειξε ότι η χρήση καπνιστικής κάνναβης μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα της νόσου του Crohn σε 10 στους 11 ασθενείς και προκάλεσε πλήρη ύφεση της νόσου σε 5 από αυτούς τους ασθενείς.

Αυτή είναι μια μικρή μελέτη[1], αλλά άλλες έρευνες έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα. Τα κανναβινοειδή (δηλαδή τα συστατικά που απαρτίζουν την κάνναβη) φαίνεται να βοηθούν το έντερο να ρυθμίζει τα βακτήρια και την εντερική λειτουργία.

[1] https://www.medicalnewstoday.com/articles/323403.php

Προστατεύει την εγκεφαλική λειτουργία μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

 

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Nottingham [1]έδειξε ότι η κάνναβη μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του εγκεφάλου, από ζημιές που προκαλούνται στα νεύρα από το εγκεφαλικό επεισόδιο, μειώνοντας το μέγεθος της περιοχής που επηρεάζεται.

Αυτή δεν είναι η μόνη έρευνα που έχει δείξει νευροπροστατευτικά αποτελέσματα από την κάνναβη. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι το φυτό μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου, μετά από άλλα τραυματικά γεγονότα, όπως είναι η διάσειση.

[1] https://www.nottingham.ac.uk/news/pressreleases/2013/december/compounds-in-cannabis-could-limit-stroke-damage.aspx

Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της νόσου του Parkinson

 

Μια πρόσφατη έρευνα [1]από το Ισραήλ έδειξε ότι το κάπνισμα κάνναβης μειώνει σημαντικά τον πόνο και το τρέμουλο και βελτιώνει τον ύπνο για τους ασθενείς που πάσχουν από την νόσο του Πάρκινσον. Αυτό που εντυπωσίασε τους ερευνητές, ήταν οι βελτιωμένες κινητικές ικανότητες των ασθενών, μετά την χρήση της κάνναβης.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ευεργετικά οφέλη της κάνναβης, απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα σοβαρών ασθενειών και παθήσεων. Το μόνο σίγουρο είναι πως η κάνναβη έχει πολλά ακόμα να προσφέρει στην ιατρική κοινότητα και δεν θα σταματήσει να μας εντυπωσιάζει με τις ικανότητές της.

[1] https://www.tikunolam.com/article.php?id=1056

Αν αυτά που διάβασες σου κέντρισαν το ενδιαφέρον, τότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δοκιμάσεις κι εσύ ένα από τα βιολογικά προϊόντα κάνναβης.

Αν μπορεί να ανταπεξέλθει σε τόσο σοβαρά προβλήματα υγείας, σκέψου τι θαύματα μπορεί να κάνει στην δική σου.

Είσαι άνω των 18 χρονών; Το περιεχόμενο αυτού του site είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες.