Κάνναβη. Ίσως το πιο αμφιλεγόμενο φυτό πάνω στον πλανήτη. Παρά την παρεξηγημένη φήμη της, η κάνναβη καλλιεργείται και χρησιμοποιείται ιατρικά από τα βάθη των αιώνων.

Με το πέρασμα χιλιάδων χρόνων, η κάνναβη βρήκε την θέση της σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας. Από την διατροφή, την χαρτοποιία και την ιατρική, αλλά και ως πρώτη ύλη για την υφαντουργία, σαν καύσιμη ύλη, ακόμα και σαν βάση για την παραγωγή βερνικιών και χρωμάτων.

Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση γύρω από την κάνναβη και τις ιδιότητές της. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα δούμε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που σχετίζονται με την κάνναβη και θα ρίξουμε φως τόσο στο φυτό, όσο και στις χρήσεις του.

Ο όρος κάνναβη χρησιμοποιείται ευρέως και αναφέρεται σε οποιοδήποτε φυτό ανήκει στο γένος κάνναβης, συμπεριλαμβανομένων αποξηραμένων λουλουδιών και φύλλων, σπόρων, εκχυλισμάτων και ρητινών. Από το φυτό της κάνναβης παράγονται μεταξύ 60 – 100 χημικές ουσίες, που ονομάζονται κανναβινοειδή και περίπου 300 μη-κανναβινοειδείς χημικές ουσίες.

Τα κύρια κανναβινοειδή, που έχουν μελετηθεί και θεωρούνται σήμερα τα πιο σημαντικά για ιατρική χρήση, είναι η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και η κανναβιδιόλη (CBD). Ο όρος «προϊόντα ιατρικής κάνναβης» περιλαμβάνει μια σειρά από εγκεκριμένα σκευάσματα κάνναβης, που προορίζονται για θεραπευτική χρήση, συμπεριλαμβανομένων φαρμακευτικών σκευασμάτων κάνναβης, όπως δισκία, έλαια, βάμματα και άλλα εκχυλίσματα.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα κάνναβης περιέχουν συγκεκριμένα δραστικά συστατικά, σε συγκεκριμένες περιεκτικότητες, τα οποία ενισχύουν το θεραπευτικό όφελος και ελαχιστοποιούν τις παρενέργειες. Η δόση και η ισχύς του κάθε σκευάσματος ελέγχεται και τυποποιείται, καθιστώντας το έτσι απόλυτα ασφαλές για χρήση από τους ασθενείς.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα κάνναβης χρησιμοποιούνται με επιτυχία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε ορισμένες ειδικές καταστάσεις, όπως η μείωση της σπαστικότητας και του μυϊκού πόνου σε άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση.

Υπάρχουν επίσης επιστημονικές ενδείξεις, ότι η φαρμακευτική κάνναβη είναι αποτελεσματική στη θεραπεία επιληπτικών κρίσεων, ναυτίας και εμέτου λόγω χημειοθεραπείας και επίσης ως διεγερτικό της όρεξης για άτομα που ζουν με λοίμωξη από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) ή με καρκίνο.

Ίχνη κάνναβης παραμένουν στο σώμα για αρκετές ημέρες μετά τη χρήση. Εάν ένα άτομο χρησιμοποιεί συστηματικά κάνναβη, τότε χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να εξαλειφθούν πλήρως τα ίχνη από το σώμα.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποιος μπορεί να πεθάνει από υπερβολική χρήση κάνναβης. Είναι ωστόσο πιθανό, να υπάρξουν ορισμένες παρενέργειες από την υπερβολικά υψηλή δοσολογία τετραϋδροκανναβινόλης (THC), η οποία μπορεί να προκαλέσει διανοητική σύγχυση, κρίσεις πανικού και ψευδαισθήσεις.

Στην ποικιλία Cannabis Sativa υπάρχουν περίπου 480 φυσικά συστατικά, εκ των οποίων τα 66 από αυτά, ταξινομούνται ως κανναβινοειδή. Τα κανναβινοειδή είναι τα φυσικά συστατικά που απαρτίζουν το φυτό της κάνναβης και ευθύνονται για την επίδρασή της στον οργανισμό. Τα 2 πιο γνωστά κανναβινοειδή, είναι η κανναβιδιόλη (CBD) και η τετραϋδροκανναβινόλη (THC).

Τα κανναβινοειδή αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς κανναβινοειδών (CB1 και CB2), που εντοπίζονται στον εγκέφαλο και στο περιφερικό νευρικό σύστημα και συμβάλλουν στην ενίσχυση ζωτικών λειτουργιών για τον οργανισμό, όπως:

 • Μνήμη
 • Γνωστική λειτουργία
 • Ψυχοκινητική απόδοση

Τα βρώσιμα προϊόντα κάνναβης είναι τρόφιμα, τα οποία παρασκευάζονται με κάνναβη ή έλαιο κάνναβης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια εναλλακτική λύση στο κάπνισμα ή στην άτμιση της κάνναβης.

Υπάρχει μια τεράστια προϊόντική ποικιλία βρώσιμων προϊόντων κάνναβης, μεταξύ των οποίων είναι τα εξής:

 • Αλεύρι
 • Λάδι κάνναβης (Κανναβέλαιο)
 • Πρωτεΐνη
 • Βούτυρο
 • Μπισκότα
 • Μπάρες
 • Σοκολάτες
 • Καραμέλες
 • Τσίχλες
 • Γλειφιτζούρια

Σε αντίθεση με την καπνιστική κάνναβη, όπου η επίδρασή της γίνεται αντιληπτή σχεδόν άμεσα, η επίδραση των βρώσιμων προϊόντων κάνναβης μπορεί να ξεκινήσει μετά από 30 λεπτά έως και 2 ώρες και να διαρκέσει περισσότερο χρονικό διάστημα, ανάλογα με τη δοσολογία, το τελευταίο γεύμα, και τα φάρμακα ή το αλκοόλ, που χρησιμοποιούνται συνδυαστικά με αυτά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι χρήσης της κάνναβης και ο καθένας έχει διαφορετική επίδραση στον χρήστη. Η κάνναβη μπορεί να τυλιχτεί και να καπνιστεί σαν τσιγάρο. Μπορεί επίσης να εισπνευστεί σε πίπα (bong). Μπορεί ακόμα να αναμειχθεί με τρόφιμα και ποτά ή να καταναλωθεί μέσα από βρώσιμα προϊόντα. Τέλος, υπάρχουν εκχυλίσματα, έλαια και συμπυκνώματα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικές περιεκτικότητες.

Ανάλογα, λοιπόν, με την εκάστοτε ανάγκη του χρήστη, υπάρχουν και διαφορετικοί τρόποι για να ευεργετηθείς από τα τεράστια οφέλη της κάνναβης.

Αν θέλεις να εξερευνήσεις την τεράστια ποικιλία των προϊόντων κάνναβης και να δοκιμάσεις κι εσύ τις ευεργετικές της ιδιότητες  σε σώμα και πνεύμα, τότε αυτή είναι η ευκαιρία σου.

Πάρε σήμερα την δύναμη της φύσης στα χέρια σου.

Είσαι άνω των 18 χρονών; Το περιεχόμενο αυτού του site είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες.