Κοινοποίηση:

Η κανναβιδιόλη και η τετραϋδροκανναβινόλη είναι δύο από τα βασικότερα συστατικά του φυτού της κάνναβης. Και οι δύο ουσίες επιδρούν με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, παράγουν όμως πολύ διαφορετικά αποτελέσματα.

 

Σε αυτό το άρθρο θα εντοπίσουμε τις βασικές διαφορές ανάμεσα στην κανναβιδιόλη (CBD) και στην τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και θα σου λύσουμε το μπέρδεμα. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

 

Η μια είναι ψυχοδραστική και η άλλη όχι

Η πρώτη και η βασικότερη διαφορά μεταξύ της κανναβιδιόλης και της τετραϋδροκανναβινόλης είναι η επίδραση που έχουν σε εμάς τους ίδιους. Η τετραϋδροκανναβινόλη είναι ευρύτερα γνωστή για την ευφορία που προκαλεί και για την αλλαγή στην συμπεριφορά.

Αυτή ευθύνεται για το «high», όπως θα το έχεις δει να λέγεται στις ταινίες. Η τετραϋδροκανναβινόλη επιδρά στον υποδοχέα CB1, που υπάρχει στον εγκέφαλο μας και ουσιαστικά τον ενεργοποιεί.

Η κανναβιδιόλη από την άλλη, αλληλοεπιδρά με τους υποδοχείς του εγκεφάλου, χωρίς να δεσμεύεται από αυτούς και έχει αποδειχθεί πως δεν έχει κανένα ψυχοδραστικό αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, η κανναβιδιόλη, μπορεί να δράσει ώστε να ακυρώσει τα αποτελέσματα που προκαλούνται από την τετραϋδροκανναβινόλη.

 

Κάνναβη και Μαριχουάνα – Δεν είναι το ίδιο πράγμα

Η βασική διαφορά της βιομηχανικής κάνναβης από την ιατρική μαριχουάνα, είναι πως η βιομηχανική κάνναβη εξάγεται αποκλειστικά από την ποικιλία της κάνναβης Sativa L, ώστε να περιέχει τη χαμηλότερη δυνατή περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη.

Η ποικιλία Indica αντίθετα, έχει υψηλή συγκέντρωση σε THC και ελάχιστη σε CBD. Στην πραγματικότητα, η βιομηχανική κάνναβη και η ιατρική μαριχουάνα διαφέρουν πάρα πολύ εμφανισιακά, παρότι ανήκουν στο ίδιο γένος φυτού.

 

Αλληλεπίδραση με τους υποδοχείς του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος

Τόσο η κανναβιδιόλη, όσο και η τετραϋδροκανναβινόλη, επιδρούν με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα που υπάρχει στο σώμα μας και με τους ειδικούς υποδοχείς, που ονομάζονται CB1 και CB2.

Παρόλα αυτά, υπάρχει μεγάλη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο επιδρούν. Η τετραϋδροκανναβινόλη ενώνεται απευθείας με τους υποδοχείς CB1 και CB2. Η κανναβιδιόλη κάνει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή αλληλοεπιδρά μεν με τους συγκεκριμένους υποδοχείς, αλλά δεν δεσμεύεται από αυτούς, με αποτέλεσμα να μην έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες στον οργανισμό.

 

Νομιμότητα του CBD εναντίον του THC

Η κανναβιδιόλη και τα προϊόντα της είναι νόμιμα σε πολλές χώρες. Στην Ελλάδα, η κανναβιδιόλη δεν κατατάσσεται στη λίστα των ναρκωτικών ουσιών. Δεν έχει ψυχοδραστική ενέργεια στο σώμα και είναι απόλυτα ασφαλής και μη τοξική.

Η επίσημη νομιμοποίηση της κανναβιδιόλης, έγινε στις 30 Ιουνίου 2017, όπου υπογράφηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η τετραϋδροκανναβινόλη από την άλλη, εξακολουθεί να αποτελεί παράνομη και ναρκωτική ουσία σε ποσοστό άνω του νόμιμου 0,2% στη χώρα μας, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Καθώς είναι αυτή που έχει ψυχοδραστική ενέργεια στον οργανισμό και σε αυτήν οφείλεται η ευφορία που προκαλείται από την χρήση και η αλλαγή στην συμπεριφορά.

Συμπερασματικά λοιπόν τόσο το CBD, όσο και το THC έχουν ομοιότητες, καθώς ανήκουν στο ίδιο γένος του φυτού και έχουν μια παρόμοια δομή, αλλά οι επιδράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό είναι εντελώς διαφορετικές.

 

Ορίστε λοιπόν! Τώρα έμαθες την αλήθεια και δεν χρειάζεται να επηρεάζεσαι από την παραπληροφόρηση!

 

Το επόμενο βήμα είναι να επισκεφθείς το ηλεκτρονικό μας κατάστημα και να εξερευνήσεις την μεγάλη προϊοντική ποικιλία από προϊόντα CBD, για να εντάξεις κι εσύ τα ευεργετικά οφέλη της κανναβιδιόλης στην καθημερινότητά σου!

Κοινοποίηση:
Είσαι άνω των 18 χρονών; Το περιεχόμενο αυτού του site είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες.