Ανάλογα με το ποιον θα ρωτήσεις, μπορεί να πάρεις πολλές διαφορετικές απαντήσεις στην ερώτηση «Πόσα διαφορετικά είδη κάνναβης υπάρχουν στην πραγματικότητα;»

Η κάνναβη, όπως και κάθε άλλο φυτό στον κόσμο, έχει διαφορετικά είδη, υποείδη και τύπους. Οι τύποι κάνναβης, μπορούν να φαίνονται εντελώς διαφορετικοί. Τα μπουμπούκια τους μπορεί να έχουν διαφορετικά χρώματα, οι μίσχοι τους να κυμαίνονται σε διαφορετικά ύψη και το συνολικό σχήμα τους μπορεί να έχει διαφορετικά πλάτη.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα εξερευνήσουμε μαζί τα είδη της κάνναβης και θα εντοπίσουμε τις διαφορές τους. Αν θέλεις να μάθεις για τα διαφορετικά είδη κάνναβης που υπάρχουν, τότε συνέχισε να διαβάζεις.

Η μαριχουάνα, είναι επιστημονικά γνωστή ως το φυτό της κάνναβης και μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε 3 διαφορετικά είδη:

 • Την Cannabis Sativa
 • Την Cannabis Indica
 • Την Cannabis Ruderalis

Ας δούμε λοιπόν τις ξεχωριστές διαφορές μεταξύ αυτών των 3 ειδών κάνναβης.

Ποικιλία Cannabis Sativa

Ύψος

Η Cannabis Sativa είναι πιθανώς το πιο κοινά αναγνωρισμένο από τα 3 είδη και είναι μακράν το μεγαλύτερο φυτό. Tείνει να φτάνει σε αρκετά μεγάλο μέγεθος και ύψος, αγγίζοντας μερικές φορές ακόμα και τα 4,5 μέτρα. Το συγκεκριμένο είδος δεν έχει ιδιαίτερα πυκνό φύλλωμα. Τα φυτά κάνναβης Sativa έχουν ευαίσθητα φύλλα και λείους σπόρους.

Ανθοφορία

Συνήθως, η ποικιλία Sativa χρειάζεται ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα για να ανθίσει. Παρ’ όλα αυτά όμως, οι αλλαγές του ηλιακού φωτός δεν έχουν τόσο ισχυρή επίδραση πάνω της, όσο στα υπόλοιπα είδη της κάνναβης. Αυτά τα φυτά συναντώνται πιο συχνά στην Ινδία, την Ταϊλάνδη, τη Νιγηρία, το Μεξικό και την Κολομβία.

Χαρακτηριστικά φυλλώματος

Η ποικιλία Sativa είναι συνήθως ένα ψηλό φυτό και έχει γενικά μια πιο απαλή απόχρωση πράσινου, σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη. Τα φύλλα του αποτελούνται από μακριές, στενές λεπίδες. Σε γενικές γραμμές, το φύλλωμα ενός φυτού Sativa είναι κάπως πιο αραιό από αυτό των υπολοίπων.

Αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη ροή αέρα γύρω και μεταξύ του φυτού, με αποτέλεσμα την υγιέστερη ανάπτυξη και τον μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μυκήτων, στα τροπικά κλίματα, όπου και συναντάται.

Ιδιότητες των σπόρων κάνναβης Sativa

Οι κύριες ιδιότητες των σπόρων της κάνναβης Sativa είναι οι εξής:

 • Αγχολυτικές
 • Αντικαταθλιπτικές
 • Αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου
 • Αυξημένη συγκέντρωση και δημιουργικότητα

Αύξηση της σεροτονίνης (ο νευροδιαβιβαστής που συμμετέχει στη ρύθμιση της μάθησης, της διάθεσης, του ύπνου, του άγχους και της όρεξης)

Ποικιλία Cannabis Indica

Χαρακτηριστικά φυλλώματος & Ανθοφορία

Τυπικά, η ποικιλία Indica χαρακτηρίζεται από μικρά, πυκνά φυτά με φαρδιά φύλλα, που έχουν ένα πιο σκούρο πράσινο χρώμα. Τα φυτά Indica προέρχονται από χώρες όπως το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μαρόκο και το Θιβέτ. Μετά την έναρξη της ανθοφορίας τους, θα ωριμάσουν μέσα σε ένα διάστημα 6 έως 8 εβδομάδων.

Άνθη & Αρώματα

Τα άνθη της ποικιλίας Indica είναι παχιά και πυκνά, πλούσια σε γεύσεις και αρώματα που κυμαίνονται από το πικάντικο, μέχρι το γλυκό και το φρουτώδες. Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει μακράν τις περισσότερες αναλγητικές, καταπραϋντικές και χαλαρωτικές ιδιότητες.

Ιδιότητες των σπόρων κάνναβης Indica

Οι κύριες ιδιότητες των σπόρων της κάνναβης Indica είναι οι εξής:

 • Αυξημένη ψυχική χαλάρωση
 • Μυϊκή χαλάρωση
 • Μείωση της ναυτίας
 • Μείωση του οξέος πόνου
 • Αύξηση της όρεξης
 • Αύξηση της ντοπαμίνης (ο νευροδιαβιβαστής που βοηθά στον έλεγχο των κέντρων ανταμοιβής και ευχαρίστησης του εγκεφάλου)

Ποικιλία Cannabis Ruderalis

Ύψος

Η ποικιλία Ruderalis είναι το τρίτο είδος κάνναβης και είναι σίγουρα αυτό που αναφέρεται λιγότερο. Πρόκειται για ένα γενικά πολύ κοντό φυτό, το οποίο δεν ξεπερνάει τα 50 – 60 εκατοστά σε ύψος. Ακριβώς όπως το είδος Ιndica, η ποικιλία Ruderalis έχει επίσης μια πυκνότερη δομή φυλλώματος.

Προέλευση

Ο κύριος λόγος που το συγκεκριμένο είδος αναφέρεται τόσο σπάνια, είναι επειδή χρησιμοποιείται για να αναπαράγεται με άλλα είδη κάνναβης, προκειμένου να παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η Cannabis Ruderalis συνήθως δεν είναι ψυχότροπη, προκαλώντας ελάχιστα, ως και καθόλου ψυχοδραστικά αποτελέσματα.

Ανθοφορία

Η Ruderalis έχει εξαιρετικά μικρή περίοδο ανθοφορίας, γιατί συνήθως συναντάται στα βόρεια κλίματα, όπου μπορεί να αντέξει πολλές σκληρές συνθήκες, με μέτρια ανοχή στον παγετό. Προέρχεται από την Κεντρική Ρωσία και συνήθως δεν έχει αρκετό χρόνο για να ωριμάσει, πριν αρχίσει το έντονο κρύο. Αυτό αποτελεί άλλωστε και έναν παράγοντα που εξηγεί, γιατί η περίοδος της ανθοφορίας της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι τόσο γρήγορη.

Υβρίδια

Τα υβρίδια είναι μια τέταρτη κατηγορία στις 3 βασικές που αναφέρθηκαν παραπάνω και συναντάται ολοένα και συχνότερα.

Προέλευση υβριδίων

Στις μέρες μας, οι περισσότεροι σπόροι που θα βρεις να πωλούνται στην αγορά, προέρχονται από ένα υβρίδιο ορισμένου είδους. Οι καλλιεργητές καλλιεργούν προσεκτικά τα φυτά, προκειμένου να σχηματίσουν τα καλύτερα δυνατά υβρίδια και υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από διαφορετικούς τύπου υβριδίων.

Σκοπός δημιουργίας τους

Τα διαφορετικά υβρίδια διαθέτουν διαφορετικά πλεονεκτήματα, ανάλογα με το σκοπό και το κλίμα. Ο απώτερος σκοπός δημιουργίας υβριδίων, είναι να συγκεντρωθούν όλες οι θετικές ιδιότητες από πολλούς διαφορετικούς σπόρους, σε ένα φυτό.

Χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τα υβρίδια

Θα γνωρίζεις εάν ένα υβρίδιο έχει περισσότερο γενετικό υλικό από την ποικιλία Indica ή Sativa, με βάση το ύψος του, το σχήμα και το μέγεθος του φύλλου, τη μυρωδιά, την αίσθηση από τον καπνό και τη χημική ισορροπία.

Για να κρατήσουμε τα πράγματα απλά λοιπόν, αρκεί να θυμάσαι ότι τα φυτά Indica είναι φαρδιά και πυκνά, ενώ τα φυτά Sativa είναι ψηλά και λεπτά.

Αν όσα διάβασες σου κέντρισαν το ενδιαφέρον και θέλεις να μάθεις περισσότερα για την κάνναβη και τα ευεργετικά αποτελέσματα που μπορεί να προσφέρει στο σώμα και στο πνεύμα σου, τότε δοκίμασε σήμερα κιόλας ένα από τα βιολογικά προϊόντα κάνναβης.

Μην αφήσεις το μεγαλύτερο δώρο της φύσης στην υγεία σου, να μείνει ανεκμετάλλευτο.

Είσαι άνω των 18 χρονών; Το περιεχόμενο αυτού του site είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες.