Κοινοποίηση:

Έχεις απολαύσει ποτέ τη μυρωδιά της λεβάντας, των λεμονιών ή του φρεσκοτριμμένου πιπεριού; Τότε ακόμα κι αν δεν το ξέρεις, έχεις έρθει σε άμεση επαφή με τα τερπένια!

 

Σε αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτές τις αξιοθαύμαστες φυσικές ουσίες, που θα σε βοηθήσει να τις γνωρίσεις λίγο καλύτερα και να μάθεις τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Τι είναι τα τερπένια;

Τα τερπένια είναι οι αρωματικές ενώσεις που υπάρχουν σε όλη τη φύση. Βρίσκονται στα φυτά, στα δέντρα, στα βότανα και ακόμη και σε βακτήρια. Στα φυτά συγκεκριμένα, τα τερπένια εξυπηρετούν διάφορους βιολογικούς σκοπούς.

Εκτός από το ότι προσδίδουν στο κάθε φυτό το δικό του χαρακτηριστικό άρωμα, αυτά τα αρωματικά χημικά χρησιμοποιούνται για να κρατούν μακριά τα αρπακτικά, αλλά και για να προσελκύουν ωφέλιμους επικονιαστές (όπως για παράδειγμα οι μέλισσες).

Σε μέρη όπως τα τροπικά δάση του Αμαζονίου, τα τερπένια συμβάλλουν πραγματικά στη δημιουργία ενός μικροκλίματος, εξυπηρετώντας ως «σπόροι νέφους». Καθώς οι θερμοκρασίες των δασών ανεβαίνουν, τα δέντρα «ιδρώνουν», απελευθερώνουν υδρατμούς και υδατοδιαλυτά τερπένια στην ατμόσφαιρα.

Το γεγονός λοιπόν ότι τα φυτά, χρησιμοποιούν τα τερπένια, σαν ένα είδος αγγελιοφόρων και ρυθμιστών του κλίματος, είναι πραγματικά ένα από τα εντυπωσιακά φαινόμενα της φύσης.

 

Ποια είναι τα ευεργετικά τους οφέλη;

Όσον αφορά στο φυτό της κάνναβης, τα τερπένια, παράγονται μέσα στις κολλώδεις ρητίνες των ώριμων θηλυκών λουλουδιών και δίνουν στις διάφορες ποικιλίες το δικό τους μοναδικό προφίλ γεύσης και αρώματος.

Ο συνδυασμός των τερπενίων, μαζί με τα φυσικά συστατικά της κάνναβης (κανναβινοειδή) όπως είναι το CBD, το CBDa, το CBG, το CBN και άλλων, προσφέρουν στην κάνναβη ένα πλήθος από ευεργετικές ιδιότητες.

Τα περισσότερα τερπένια έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, που σημαίνει ότι έχουν την ικανότητα να μπορούν να καταπολεμήσουν δυνητικά επιβλαβή βακτήρια και ιούς. Πολλά τερπένια, συμπεριλαμβανομένου του Βήτα – Καρυοφαινυλενίου, έχουν επίσης αποδειχθεί ότι διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ή αναλγητικές ιδιότητες.

Τα τερπένια που υπάρχουν φυσικά στο φυτό της κάνναβης, συνήθως παρουσιάζουν ηρεμιστική και ανακουφιστική δράση, όπως συμβαίνει με το Μυρσένιο, ή αναζωογονητική και τονωτική δράση, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Λιμονένιου.

Επίσης, πολλά από τα τερπένια της κάνναβης, διαθέτουν αγχολυτική και αντικαταθλιπτική δράση. Για παράδειγμα, το τερπένιο Λιναλοόλη που συναντάται στην κάνναβη, αλλά και σε βότανα όπως η λεβάντα και ο βασιλικός, παρουσιάζει σχεδόν στιγμιαία χαλαρωτικά αποτελέσματα, που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων άγχους.

 

Τα πιο κοινά τερπένια της κάνναβης

Μερικά από τα πιο κοινά τερπένια, που υπάρχουν φυσικά στο φυτό της κάνναβης, είναι τα εξής:

  • Μυρσένιο
  • Λιμονένιο
  • Βήτα – Καρυοφαινυλένιο
  • Λιναλοόλη
  • Άλφα – Πινένιο
  • Guaiol
  • Καμφένιο
  • Χουμουλένιο
  • Τερπινολένιο
  • Νερολιδόλη

 

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα DrWeed θα ανακαλύψεις μια ποικιλία από προϊόντα πλούσια σε τερπένια, από τα πιο γνωστά και επώνυμα brands της αγοράς. Δοκίμασέ τα και νιώσε την ευεργετική δράση της ίδιας της φύσης στον οργανισμό σου!

Κοινοποίηση:
Είσαι άνω των 18 χρονών; Το περιεχόμενο αυτού του site είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες.