Κοινοποίηση:

Ζούμε σε μια εποχή, που συμβαίνει το εξής παράδοξο. Ενώ η κάνναβη αντιμετωπίζεται με απόλυτη προκατάληψη και φόβο, στην πραγματικότητα, χρησιμοποιείται ιατρικά από τα βάθη των αιώνων και αποδειχθεί πως μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική ανακούφιση σε μια τεράστια ποικιλία ασθενειών και παθήσεων.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα συστατικά της κάνναβης, στα οποία χρωστάει τα τεράστια ευεργετικά της οφέλη και θα μάθεις μερικές πολύ χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες, για το πιο αμφιλεγόμενο φυτό του πλανήτη.

 

Τι είναι τα κανναβινοειδή

Τα κανναβινοειδή αποτελούν χημικές ενώσεις, οι οποίες βρίσκονται φυσικά στην ρητίνη του φυτού της κάνναβης και συγκεκριμένα, στην ποικιλία Cannabis Sativa. Αυτές οι χημικές ουσίες αποτελούν ουσιαστικά τα συστατικά της κάνναβης και έχουν την εντυπωσιακή ικανότητα να αλληλεπιδρούν με το κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς και με το ανοσοποιητικό.

 

Κανναβιδιόλη & Τετραϋδροκανναβινόλη

2 από τα βασικά συστατικά της κάνναβης και τα πιο γνωστά κανναβινοειδή, είναι:

 • H τετραϋδροκανναβινόλη (THC), η οποία είναι γνωστή για την ψυχοδραστική της επίδραση στον οργανισμό (το λεγόμενο φτιάξιμο)
 • H κανναβιδιόλη (CBD), η οποία δεν έχει καμία αρνητική παρενέργεια στον οργανισμό. Αντιθέτως μάλιστα, έχει αποδειχθεί ως μια πολλά υποσχόμενη φυσική ουσία, που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα εύρος παθήσεων και ασθενειών

 

Φυτοκανναβινοειδή

Το φυτό της κάνναβης παράγει περισσότερα από 113 διαφορετικά κανναβινοειδή. Αυτά τα κανναβινοειδή ονομάζονται φυτοκανναβινοειδή και παράγονται και αποθηκεύονται μέσα στα τριχώματα του φυτού.

Ενδοκανναβινοειδή

Τα ενδοκανναβινοειδή, είναι ουσιαστικά κανναβινοειδή, που παράγονται φυσικά από τον ανθρώπινο σώμα. Ενώ διαφέρουν από τα φυτοκανναβινοειδή που αναφέραμε πιο πάνω, μοιράζονται όμως και αρκετές ομοιότητες.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως αλληλεπιδρούν με τον ίδιο τρόπο στον εγκέφαλο και στον οργανισμό, όπως τα φυτοκανναβινοειδή. Τα ενδοκανναβινοειδή, μαζί με τους ειδικούς κυτταρικούς υποδοχείς CB1 και CB2 αποτελούν το λεγόμενο ενδοκανναβινοειδές σύστημα. Μπορεί όμως τώρα να αναρωτιέσαι τι ακριβώς είναι αυτό.

 

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα

Πρόκειται για μια ειδικά διαμορφωμένη περιοχή στον οργανισμό, η οποία εντοπίζεται σε όλα τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των ανθρώπων. Ο ρόλος του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος είναι να προάγει την ομοιόσταση, δηλαδή την εσωτερική ισορροπία του οργανισμού, ώστε να μην επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες (πχ. θερμοκρασία, pH).

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, ρυθμίζει λειτουργίες που έχουν ζωτική σημασία για τον οργανισμό, μεταξύ των οποίων είναι οι εξής:

 • Όρεξη
 • Πόνος
 • Μνήμη
 • Διάθεση
 • Λειτουργία ανοσοποιητικού συστήματος

Πως λειτουργούν τα κανναβινοειδή

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, υπάρχουν 2 τύποι κυτταρικών υποδοχέων που ονομάζονται CB1 και CB2. Οι πρώτοι εντοπίζονται κυρίως στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα, ενώ οι δεύτεροι συναντώνται στο ανοσοποιητικό.

Τα κανναβινοειδή αλληλεπιδρούν με αυτούς τους υποδοχείς και ανάλογα με το είδος τους, παράγουν και διαφορετικά αποτελέσματα. Η κανναβιδιόλη (CBD) παρόλα αυτά, έχει την εντυπωσιακή ιδιότητα να αλληλεπιδρά με τους συγκεκριμένους υποδοχείς, χωρίς όμως να δεσμεύεται σε αυτούς. Έτσι ουσιαστικά ενεργοποιεί το ενδοκανναβινοειδές σύστημα και ενισχύει την λειτουργία του.

Ποιες ιατρικές παθήσεις και συμπτώματα αντιμετωπίζουν τα κανναβινοειδή

Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως τα μη ψυχότροπα κανναβινοειδή, όπως είναι η κανναβιδιόλη, έχουν τεράστια ευεργετικά οφέλη στον οργανισμό. Ορισμένα από αυτά είναι τα εξής:

 • Αυξάνουν την όρεξη και αποτρέπουν την απώλεια βάρους
 • Ανακουφίζουν από τους πόνους
 • Διαθέτουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση
 • Αντιμετωπίζουν την ναυτία και τον εμετό
 • Μειώνουν το άγχος και το στρες
 • Συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου
 • Καταπολεμούν τους ιούς και τις μολύνσεις
 • Ανακουφίζουν από τους μυϊκούς σπασμούς

Η κανναβιδιόλη συγκεκριμένα, έχει δείξει αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε ερευνητικές μελέτες, για την ικανότητά της να:

 • Μειώνει τους σπασμούς, το άγχος, την φλεγμονή και την ναυτία
 • Μειώνει τα συμπτώματα που σχετίζονται με ψυχικές ασθένειες
 • Αντιμετωπίζει τα συμπτώματα του διαβήτη

 

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε πως τα κανναβινοειδή είναι μια πολυποίκιλη ομάδα μορίων, που μοιράζονται μερικά κοινά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν περισσότερα από 113 κανναβινοειδή στο φυτό της κάνναβης, με πιο γνωστά την THC και την CBD.

Τα ενδοκανναβινοειδή από την άλλη, παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Τόσο τα φυτοκανναβινοειδή, όσο και τα ενδοκανναβινοειδή, αλληλεπιδρούν με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, το οποίο αποτελείται από τους κυτταρικούς υποδοχείς CB1 και CB2.

Μέσα από αυτή την αλληλεπίδρασή τους, τα κανναβινοειδή έχουν πολλές και σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις, στην συνολική υγεία του οργανισμού.

Μπες τώρα στο και ανακάλυψε μια τεράστια ποικιλία βιολογικών προϊόντων κάνναβης, για να επιλέξεις αυτό που ανταποκρίνεται στις δικές σου ξεχωριστές ανάγκες.

Κοινοποίηση:
Είσαι άνω των 18 χρονών; Το περιεχόμενο αυτού του site είναι κατάλληλο μόνο για ενήλικες.